Jeg kan godt lide at deltage i symposier, fordi den inspiration man får undervejs fra kollegaer – lokalt og fra hele verden – er levende og vedkommende, hvilket er med til at udvikle mit skulpturelle udtryk. Og det giver kreativt indhold til symposiets tema.
- Ordet SYMPOSIE , er et gammelt græsk ord for … drikkelag. I dag er det en kunstnerisk, kreativ sammenkomst med mange udøvende kunstnere omkring et emne eller et tema.
- Symposier, hvor træskulpturer indgår, afholdes mange steder i verden. Arrangørerne inviterer oftest kunstnerne til at komme med skulpturelle forslag i forhold til symposiets tema – og accepteres forslaget, deltager kunstneren i symposiet.
- De fleste udgifter betales af arrangørerne.
Træskulptursymposier foregår udendørs, under opsatte telte. Der arbejdes med strømførende værktøj og motorsave. For det meste medbringer man sit eget værktøj, men der er ofte mulighed for at låne det nødvendige materiel. Her skal sikkerhedsudstyret altid være i orden.
Ved nogle symposier afholdes flere såkaldte ”speedcarvinger”, hvor man på tid – 30-50 min. – udskærer en skulptur efter eget valg. En sveddryppende, sej og larmende aktivitet, som publikum elsker.
Deltagelse i symposier
Når jeg deltager i symposier kan jeg – ud over en professionel håndværksmæssig tilgang og flere års erfaring – bidrage med, at …
- Fortælle om den kreative proces, mens den sker.
- Indgå i de innovative processer/ temaer sammen med de øvrige deltagere, publikum og arrangørerne.
- Fremstille skulpturer på stedet foran publikum.
I mit arbejde medbringer jeg inspiration fra Danmark og dansk tradition. Jeg arbejder naturalistisk og hurtigt – og tager ofte udgangspunkt i symbolisme og historien. Jeg holder ofte af, at der er en dybere mening med det jeg laver – frækt, farverigt eller filosofisk.
Jeg foretrækker at arbejde i hårde træsorter. Hvis det er naturligt, kombinerer jeg gerne andre materialer med træ – metal, farver og ild. Jeg samarbejder også med andre fagområder f.eks. IT, lyd og lys, når det er relevant
Sneskulptursymposier
Andre tidspunkter på året giver andre muligheder. Om vinteren afholdes der utallige sne-og isskulptursymposier verden rundt. I det nordlige og kolde bælte hele verden rundt.
Det er stort set samme princip som at arbejde i træ. Her fjernes der selvfølgelig sne og is.
Som deltager ved et sneskulptursymposie får man udleveret værktøj. Man må ikke bruge strømførende maskiner. Man arbejder med hakker, spader, grove pudsebrætter og forskellige former for kæder. Ofte har deltagerne deres egne udviklede stykker værktøj med. Heldragter, der kan klare lave temperaturer, er et must.
Blokkene, man arbejder med, kan være meget store,… eks. 3x3x3m,…5,4×3,6x3m. De er lavet i store kasser, som fyldes med sne. Sneen presses og får lov til at fryse natten over. Dette giver blokken fasthed og gør den muligt at forarbejde. Der er meget sne, der skal fjernes, når en skulptur skabes, og det stiller krav til fysikken.
Når man arbejder med sneskulpturer , arbejder man i teams. Et team består af 2 til 4 mand.
Til forskel fra skulpturer i træ eller andre faste materialer, forsvinder sneskulpturerne ret hurtigt. Allerede efter nogle få uger, bliver de fjernet, da de falder sammen, og er til fare for beskueren.
Symposier jeg har deltaget i
Højer 97 Int. Træskulptursymposium.
Korea. Icun 98 1st. Int. Træskulptursymposium.
Løkken 99, Int. Træskulptursymposium.
Frederikshavn, 2000 Int. Træskulptursymposium.
Argentina, 2001. Int. Træskulptursymposium. 2 price.
Canada, 2003 Qubec. Int. Snowsculpturefestival.
Canada, 2005, Quebec. Int. Snowsculpturefestival. 1 st price of Quebec.
Canada, 2006, Winnipeg. Int. Snowsculpturefestival.
Argentina, 2008. San Martin. To 1ste priser Int. Træskulpturfestival.
Tyskland, 2008. Freiburg. Europamesterskabet i Træskulpturudskæring.
Canada, 2009, Winnipeg. Snowsculpturefestival.
Horsens, 2010. Int. Træskulpturfestival.
Sverige, 2011. Int. Træskulpturfestival.
Blokhus, 2013. Int. Træskulpturfestival.
Blokhus, 2014, Int. Træskulpturfestival.
Blokhus, 2015. Mini Træskulpturfestival.